Reactie op brief Minister J&V.
- door Bestuur
- •
- 19 dec, 2018
- •

Handhaving Nederland: “Minister heeft geen reëel beeld van de werkelijkheid omtrent het geweld waarmee wij dagelijks worden geconfronteerd.”
Door het uitgebreide takenpakket en de terugtrekkende politie komen handhavers steeds vaker in de frontlinie terecht. Hier krijgen zij te maken met allerlei casussen en mensen. Hoewel de handhaver niet wettelijk gebonden is op te treden is dit wel de verwachting van de maatschappij. Hierdoor is de handhaver maatschappelijk zo goed als verplicht op te treden. Ook in situaties waarin geweld kan voorkomen.
Volgens de Minister van Justitie en Veiligheid behoort het geweldsmonopolie bij de politie en zou slechts in zeer uitzonderlijke gevallen de handhaver hierover kunnen beschikken. Echter beschikt anno 2018 een groot deel van de handhavers al over gewelds-bevoegdheid en handboeien. Nu is het alleen zo dat zij verdachten met fysiek geweld onder controle moeten brengen in situaties waarin pepperspray veiliger zou zijn en bovendien het risico op letsel verkleint.
Tijdens de driejarige MBO3 opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid worden studenten getraind en getoetst in het gebruik van handboeien, wapenstok en pepperspray. Dit wordt getoetst door docenten van de politieacademie. Het argument dat handhavers niet over de benodigde kennis en kunde beschikken klopt dan ook niet.
Volgens de minister zouden handhavers wanneer zij geconfronteerd worden met geweld de politie moeten inschakelen. Dit kost kostbare minuten waarin handhavers soms letterlijk vechten voor hun eigen veiligheid. Juridisch is het mogelijk handhavers uit te rusten met geweldsmiddelen. Deze beslissing ligt momenteel bij de Minister van Justitie en Veiligheid. Handhaving Nederland sluit zich echter aan bij de G40 om dit besluit door de lokale driehoek te laten nemen. De inzet van handhavers wordt op lokaal niveau afgestemd, het zou verstandig zijn op basis van deze inzet ook lokaal een besluit over bewapening van handhavers te nemen.


Tevens is er een concept voor handhavers in het buitengebied gepubliceerd. Deze is niet zoals de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte in het beton gegoten, hier is ruimte voor aanpassingen.
We verwijzen u graag naar het kopje 'huisstijl' voor inzage in beide documenten .

Afgelopen weken hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen ons en het ministerie waarbij standpunten zijn uitgewisseld.
Maandag 10 februari zaten de belangrijkste partijen bij elkaar. BOA Bonden, Politietop en de top van het Ministerie.
Deze volgende twee belangrijke onderwerpen stonden deze avond centraal:
1. Wie beslist in de toekomst over het toekennen van middelen. (landelijk of lokaal)
2. In welke situatie worden middelen toegekend. (criteria)
We hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken maar er moet druk blijven. Dus heb het er over met jouw collega’s!
Tot slot: 25 maart van 10:00 tot 13:00 vergadert de Tweede Kamer over onze afspraken. Het is van groot belang dat de tribune vol zit met BOA’s.
Wij zullen met de leiding afspraken maken zodat jullie aanwezig kunnen zijn.
*Bron Boa Acp