Blog Post

De BOA vertelt

  • door Handhaving Nederland
  • 28 jul, 2021

Wateroverstroming in Limburg

Een enorme hoeveelheid regen zorgde voor flinke problemen in Limburg. Straten stonden blank, kelders stroomde vol en Sommige bewoners moesten zelfs hun huis verlaten. Handhavers staan te posten bij wegafzettingen, leiden het verkeer om en helpen bewoners met het opvangen wanneer zij geëvacueerd moesten worden. Hulpverleners door het hele land staan klaar om in Limburg te komen helpen. Veel hulpverleners draaien dubbele diensten of komen terug van hun vakanties. In deze blog het verhaal van een boa die haar dienst begon als een normale werkdag wat al snel veranderde in een ramp. 
Foto's: Handhaving Nederland

Dinsdag 13 juli 2021 

 

Het is 07.00 uur toen ik mijn dienst begon, niet wetende dat alles zal veranderen aan het eind van de middag. Wat begon als een kleine bui, monde al snel uit naar kolkende putten. Binnen enkele minuten stroomde de straten vol met water. Het centrum veranderde al snel in een kleine rivier. Op dat moment realiseerde het team en ik ons dat deze dienst anders zou gaan uitpakken als verwacht. In plaats van meldingen af te rijden, zoals bij elke normale dienst, waren wij druk bezig met het afzetten van wegen. Burgers kwamen in paniek hun huis uit om te kijken naar de ravage die het water aanrichtte. Wij zagen de paniek direct in de ogen van de burgers, ik voelde mij machteloos. Op dat moment wilde ik niets liever dan deze mensen helpen. Voertuigen en woningen liepen al snel vol met water. Een historische oliemolen gelegen in Heerlen moest met spoed geëvacueerd worden. Zonder kleren en overige spullen moesten de bewoners de oliemolen verlaten. Zij werden door ons team opgevangen en nagekeken door de ambulancedienst. De rest van de avond en nacht hebben wij ons best gedaan om iedereen in veiligheid te brengen. Het was een lange dag en nacht en we wisten allemaal dat er morgen nog een lange dag op ons te wachten stond. 

  

Woensdag 14 juli 2021 

Na de ravage van gisteren werd er al snel opgeschaald en gevraagd voor extra inzet. Ook deze dag heb ik te maken gehad met enorme wateroverlast. Overdag zorgde ik samen met het team ervoor dat wegen werden afgezet en plaatste wij zo nodig hekken. Al snel kreeg ik een melding binnen van de politie om met spoed te assisteren bij Hoensbroek bij de waterbuffer De Dem. We stapte in de auto en gingen erheen. De toestand was daar erg kritisch. Aangezien de waterbuffer de druk van het vele water nauwelijks aankon, werd er gelijk grootschalig opgetreden. Samen met de collega's van de politie, brandweer, defensie, waterschap en Enexis kwamen we allemaal ter plaatse om de bewoners te helpen. Wij verzochten mensen om binnen te blijven en hun gas en elektriciteit af te sluiten. Bewoners die dicht op de waterbuffer woonde werden geëvacueerd.  

Bewoners raakte in paniek. Zij wilde hun huis en kostbare spullen waar zij hard voor hebben gewerkt niet achterlaten. Ik vond het heftig om te zien. Het enige wat in mijn hoofd bleef herhalen was hoe graag ik deze bewoners in veiligheid wilde brengen en wat deze hoeveelheid water kon aanrichten in zo'n korte tijd... dan voel je, je echt machteloos. 

Op plekken waar het kon werden zandzakken geplaatst. Deze waren niet aan te slepen! Bewoners hielpen elkaar waar dit nodig was en het was mooi om te zien dat deze saamhorigheid er was op het moment van nood. 


Donderdag 15 juli 2021 

De wateroverlast nam af en het werd goed zichtbaar wat het water had aangericht. Overal waar je keek zag je verwoeste woningen en inboedel. Op straat zag je vernielde wegen, voertuigen en straatmeubilair. Bewoners begonnen hun kelders leeg te pompen en er werden auto's weggetakeld. Het verdriet in de ogen van de burgers was duidelijk aanwezig. Het was voor iedereen moeilijk te bevatten wat er allemaal was gebeurd.


Gedurende het weekend kregen wij meerdere hulp aanvragen van diverse gemeentes. Wij zijn o.a. extra gaan helpen bij de gemeentes Valkenburg en Roermond. Ook hier kregen wij te maken met enorme wateroverlast.


De afgelopen zeven lange dagen waren heftig met voor mij gemixte gevoelens. Enerzijds blij dat ik alles heb kunnen doen om te kunnen helpen bij zo'n ramp, anderzijds ook verdrietig en medelevend naar alle bewoners die het zo moeilijk hebben gehad en/of nog steeds hebben. De dubbele diensten, de vele overuren en alle emoties wat ik gevoeld en gezien heb waren heftig. Echter zal ik het zo overdoen als dat betekent dat ik de burgers in veiligheid kan brengen, net zoals ik dit de afgelopen dagen ook heb kunnen doen.

 


Steun Stichting Nationaal Rampenfonds giro 777 en maak een donatie over aan de lokale samenleving die na deze overstromingsramp weer opgestart moet worden. 

Zie alle informatie hier: https://nationaalrampenfonds.nl/ 

 

Vertelt door: Bente, BOA bij gemeente Heerlen

Herschreven door: Handhaving Nederland

Foto: Handhaving Nederland
Ben jij BOA en wil jij ook jouw verhaal met ons delen?
Neem dan contact met ons op via redactie@handhavingnl.nl 
Onderwerp: De BOA vertelt.
door Handhaving Nederland 28 jul, 2021
Het begon als een normale werkdag en veranderde al snel in een ramp.
door Handhaving Nederland 05 jun, 2021
Op Zondag 27 januari 2019 kreeg ik mijn eerste melding van een aanrijding met persoon. Ik werk al bijna twee jaar als BOA in het openbaarvervoer maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn hart ging sneller kloppen toen ik hoorde dat het waarschijnlijk een collega betreft.
door D.Monnickendam 05 jun, 2020
Na jarenlange discussie over het versoepelen- en toekennen van geweld/verdedigingsmiddelen voor handhavers in de openbare ruimte is er eindelijk een doorbraak  in de toekenning van deze middelen. De lokale driehoek zal als gezagdrager leidend zijn in het besluit of gemeentelijk handhavers in hun gemeente in aanmerking komen. In onderstaande brief zijn alle punten terug te lezen.
door D.Monnickendam 01 jun, 2020
Het huidige document van 'beboa' over de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte is in overeenstemming  met de eigenaar- en ontwikkelaar herzien. In de basis is niet veel veranderd maar gekozen voor een meer eenduidige kleurstelling voor betere herkenbaarheid. Er is geen sprake van een overgangstermijn van voorgaande huisstijl, deze kan gewoon gevoerd  worden tot de uitdiensttreding van het voertuig.

Tevens is er een concept voor handhavers in het buitengebied gepubliceerd. Deze is niet zoals de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte in het beton gegoten, hier is ruimte voor aanpassingen.

We verwijzen u graag naar het kopje 'huisstijl' voor inzage in beide documenten .
door 2dc56d5b0fe59e1757771ee5ed3cd5623aa06a42 17 feb, 2020

Afgelopen weken hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen ons en het ministerie waarbij standpunten zijn uitgewisseld.

Maandag 10 februari zaten de belangrijkste partijen bij elkaar. BOA Bonden, Politietop en de top van het Ministerie.

Deze volgende twee belangrijke onderwerpen stonden deze avond centraal:
1. Wie beslist in de toekomst over het toekennen van middelen. (landelijk of lokaal)
2. In welke situatie worden middelen toegekend. (criteria)

We hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken maar er moet druk blijven. Dus heb het er over met jouw collega’s!

Tot slot: 25 maart van 10:00 tot 13:00 vergadert de Tweede Kamer over onze afspraken. Het is van groot belang dat de tribune vol zit met BOA’s.

Wij zullen met de leiding afspraken maken zodat jullie aanwezig kunnen zijn.

*Bron Boa Acp

door ^DK 30 okt, 2019
Jaarlijks organiseert Handhaving Nederland een fotosessie. Tijdens deze fotosessies worden foto's gemaakt in allerlei scenario's welke in een later stadium kunnen worden gebruikt voor media en  PR. 
Meer posts
Share by: