Blog Post

Helpen of filmen?

  • door CV
  • 01 apr, 2019

"Wat doe jij als je er voor jouw ogen iemand een mes trekt en zijn onderarm open snijdt?"

Dit is de vraag die ik stelde nadat vandaag een man voor mij ogen zijn arm opensneed om zelfmoord te plegen.

Mijn collega en ik waren aan het surveilleren op de bike in het altijd drukke centrum van Den Haag. Door dat het weer zeer aangenaam was, merkte je dat het extra druk was in de winkelstraten en op de terrassen in het centrum. Terwijl wij door de Grote Marktstraat fietsten werden mijn collega en ik gewenkt door een vrouw (Daar reageren wij natuurlijk op). Deze vrouw vertelde ons dat ze net een meneer uit de Blokker had zien lopen met een groot mes en dat hij deze in de mouw van zijn jas verstopt had.

Direct vroegen mijn collega en ik hoe die man eruit zag en waar ze hem voor het laatst gezien had? De vrouw zei: "Ik kan hem wel even van een afstand aanwijzen". Op dat moment riep ik via mijn porto alvast twee extra collega's op om te assisteren.

Mijn collega en ik liepen met de vrouw mee en terwijl zij de man aanwees.
Wij zagen de aangewezen man horizontaal op zijn rug, op een bankje liggen. Naast de man zaten allemaal ouderen en ouders met kleine kinderen. Door meerdere afwijkingen van de norm te zien bij de man, besefte ik dat dit héél fout kon gaan. Ik riep direct een eenheid van de Politie op om ons te assisteren.

Op het moment dat ik mijn porto losliet, trok de man een groot vleesmes uit zijn jas. Hij zwaaide het mes door de lucht en sneed vervolgens met een harde beweging diep in zijn onder arm. Direct zag ik dat hij een zware slagaderlijke bloeding had. Hij liet het mes vallen en zijn arm hing bloedend naast het bankje.

Ik twijfelde geen moment en rende naar de man toe. Ik trapte het mes weg en zag direct dat de man in zeer korte tijd al veel bloed had verloren.
Toen wij bij de man stonden, besefte het winkelend publiek dat wij op dat punt eerste hulp aan het verlenen waren. Ik riep in het publiek: Heeft er iemand een touw, sjaal of riem?!". In nog geen twee seconden had ik een riem van een omstander gekregen en hiermee een tourniquet aangelegd bij de man. Op dat moment hoorde ik ook overal om ons heen de sirenes van de assistentie eenheden die wij erbij gevraagd hadden.

Toen de bloeding enigszins gestelpt was keek ik op en zag dat er een gigantische mensen massa om mij en alle andere hulpverleners heen stond. Die tot mijn verbazing allemaal stonden te filmen hoe wij het leven van deze man probeerde te redden. Het enige wat ik mij op dat moment kon bedenken was: "Geef hulpverleners gewoon de ruimte en denk na wat de meerwaarde is om zo'n incident te filmen".

Achteraf besef ik dat dit heel anders had kunnen aflopen en ben ik ook blij dat deze man ons nog niet gezien had, want dan waren de gevolgen misschien nog wel erger geweest. Ik ben in ieder geval trots op mijn team, de politie, ambulancemedewerkers en alle omstanders die ons geholpen hebben. Want wij hebben met zijn allen deze dag iemand zijn leven gered.
door Handhaving Nederland 28 juli 2021
Het begon als een normale werkdag en veranderde al snel in een ramp.
door Handhaving Nederland 5 juni 2021
Op Zondag 27 januari 2019 kreeg ik mijn eerste melding van een aanrijding met persoon. Ik werk al bijna twee jaar als BOA in het openbaarvervoer maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn hart ging sneller kloppen toen ik hoorde dat het waarschijnlijk een collega betreft.
door D.Monnickendam 5 juni 2020
Na jarenlange discussie over het versoepelen- en toekennen van geweld/verdedigingsmiddelen voor handhavers in de openbare ruimte is er eindelijk een doorbraak  in de toekenning van deze middelen. De lokale driehoek zal als gezagdrager leidend zijn in het besluit of gemeentelijk handhavers in hun gemeente in aanmerking komen. In onderstaande brief zijn alle punten terug te lezen.
door D.Monnickendam 1 juni 2020
Het huidige document van 'beboa' over de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte is in overeenstemming  met de eigenaar- en ontwikkelaar herzien. In de basis is niet veel veranderd maar gekozen voor een meer eenduidige kleurstelling voor betere herkenbaarheid. Er is geen sprake van een overgangstermijn van voorgaande huisstijl, deze kan gewoon gevoerd  worden tot de uitdiensttreding van het voertuig.

Tevens is er een concept voor handhavers in het buitengebied gepubliceerd. Deze is niet zoals de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte in het beton gegoten, hier is ruimte voor aanpassingen.

We verwijzen u graag naar het kopje 'huisstijl' voor inzage in beide documenten .
door 2dc56d5b0fe59e1757771ee5ed3cd5623aa06a42 17 februari 2020

Afgelopen weken hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen ons en het ministerie waarbij standpunten zijn uitgewisseld.

Maandag 10 februari zaten de belangrijkste partijen bij elkaar. BOA Bonden, Politietop en de top van het Ministerie.

Deze volgende twee belangrijke onderwerpen stonden deze avond centraal:
1. Wie beslist in de toekomst over het toekennen van middelen. (landelijk of lokaal)
2. In welke situatie worden middelen toegekend. (criteria)

We hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken maar er moet druk blijven. Dus heb het er over met jouw collega’s!

Tot slot: 25 maart van 10:00 tot 13:00 vergadert de Tweede Kamer over onze afspraken. Het is van groot belang dat de tribune vol zit met BOA’s.

Wij zullen met de leiding afspraken maken zodat jullie aanwezig kunnen zijn.

*Bron Boa Acp

door ^DK 30 oktober 2019
Jaarlijks organiseert Handhaving Nederland een fotosessie. Tijdens deze fotosessies worden foto's gemaakt in allerlei scenario's welke in een later stadium kunnen worden gebruikt voor media en  PR. 
Meer posts
Share by: